Veelgestelde vragen over de BGN gewichtsconsulent - Gezond4you

Veelgestelde vragen over de BGN gewichtsconsulent

Veelgestelde vragen


Ik heb een aantal veel gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. De vragen zijn gegroepeerd naar onderwerp.
 
• Aan welke kwaliteitseisen voldoen BGN-gewichtsconsulenten?
Een gewichtsconsulent heeft een BGN goedgekeurde vakopleiding afgerond en volgen verplichte nascholingen, zodat zij altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Verder verkoopt de BGN-gewichtsconsulent géén maaltijdvervangers of afslankproducten, begeleidt hij/zij cliënten volgens het BGN-behandelprotocol en volgt bij een geschil de BGN-klachtenprocedure.
De beroepsnaam gewichtsconsulent is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen die dat wil, zich gewichtsconsulent mag noemen. Via de ‘Vind-een-gewichtsconsulent’ op de website van BGN-gewichtsconsulenten kun je mij vinden en zien dat ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) en aan bovenstaande kwaliteitseisen voldoen.


• Hoe is de werkwijze van een BGN-gewichtsconsulent?
De BGN-gewichtsconsulent werkt volgens de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Dit betekent voor jou dat we alleen voedingsadviezen geven die wetenschappelijk zijn onderbouwd. We werken niet met maaltijdvervangers en afslanksupplementen. Gewoon gezonde voeding is het uitgangspunt in onze adviezen.
Voordat we je een voedings- en beweegadvies geven, brengen we je huidige leefstijl in kaart. Wat je op dit moment eet, wat voor werk je doet, of je sport en of je een dieetverleden hebt, nemen we allemaal mee. Geen mens is hetzelfde en onze adviezen zijn dus altijd maatwerk. 


• Ik ben flink te zwaar (BMI 30+). Kan ik ook bij de gewichtsconsulent terecht?
Jazeker! Zo lang je geen medisch voedingsadvies nodig hebt en baat hebt bij het verbeteren van jouw eet- en leefpatroon volgens de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad kan de BGN-gewichtsconsulent je begeleiden.
Mocht er twijfel zijn over jouw gezondheidstoestand en/of het bestaan van aandoeningen waarvoor een medisch voedingsadvies nodig is, dan zal de BGN-gewichtsconsulent jou vragen contact te zoeken met je huisarts.


• Kan de BGN-gewichtsconsulent mij begeleiden?
Heb je een voedingsvraag of afvalwens, dan kun je zonder doorverwijzing door een huisarts bij de BGN-gewichtsconsulent terecht. Er is één uitzondering: als je om medische redenen voeding nodig hebt die aan specifieke eisen moet voldoen, begeleiden we je niet. In dat geval heb je een doorverwijzing van je (huis)arts nodig voor een diëtist.


• Wat is de meerwaarde van begeleiding door een BGN-gewichtsconsulent?
Afvallen is wat ons betreft geen tijdelijke zaak. Het gaat om het stap-voor-stap verbeteren van je voedingspatroon. Niet voor even, maar voor altijd. Door het maken van slimme en gezonde keuzes, door je voedingspatroon af te stemmen op je dagelijkse activiteiten, door rekening te houden met feestjes en andere verleidingsmomenten. Maar ook door ruimte in te bouwen voor af en toe die minder verantwoorde keuze. Het gaat tenslotte om de totale balans. De BGN-gewichtsconsulent helpt je daarbij graag op weg, zodat je straks zelf alle kennis en vaardigheden hebt om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.
Onze voordelen op een rij:
• Gewoon gezonde voeding als uitgangspunt
• Geen afslanksupplementen en/of maaltijdvervangers
• Advies op maat
• Gediplomeerde professionals
• Kennis op peil
• Altijd in de buurt
• Zonder doorverwijzing toegankelijk
• Door een groot aantal zorgverzekeraars vergoed


• Wat is het verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist?
Een gewichtsconsulent begeleidt mensen met gewichtsproblemen of voedingsvragen naar een gezond eet- en leefpatroon. De gewichtsconsulent is bij uitstek de professional om je stap-voor-stap te leren hoe je verbeteringen aanbrengt in je huidige voedingspatroon en deze aanpassingen een plek geeft in je dagelijkse leven.
Een diëtist is opgeleid om alle aandoeningen die met voeding te maken hebben, te behandelen. De diëtist(e) is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte. De diëtist kan door het voorschrijven van een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen en/of gezondheidsklachten behandelen. Iedereen die een medisch voedingsadvies nodig heeft bezoekt de diëtist.


• Wat kan de BGN-gewichtsconsulent voor mij betekenen?
Wil je afvallen, aankomen of heb je andere voedingsvragen? De BGN-gewichtsconsulent adviseert je bij het verbeteren van je voedingspatroon en het bereiken van een gezond gewicht. We helpen je stap-voor-stap op weg, zodat je straks zelf alle kennis en vaardigheden hebt om dat gezonde gewicht te behouden.


• Wat kan ik verwachten van een bezoek aan een gewichtsconsulent?
De BGN-gewichtsconsulent adviseert je bij het verbeteren van je voedingspatroon en het bereiken van een gezond gewicht. Voordat we je een voedingsadvies geven, brengen we je huidige leefstijl in kaart. Wat je op dit moment eet, wat voor werk je doet, of je sport en of je een dieetverleden hebt, nemen we allemaal mee. Geen mens is hetzelfde en onze adviezen zijn dus altijd maatwerk. In kleine stapjes werken we toe naar een gezond voedingspatroon en een gezond gewicht.
Alle moeten werken gewichtsconsulenten volgens het BGN-behandelprotocol, een stappenplan voor de begeleiding van cliënten. Daarnaast nemen gewichtsconsulenten hun eigen expertise mee, waardoor iedere BGN-gewichtsconsulent een andere accenten zal leggen in de begeleiding.


• Wordt mijn bezoek aan de gewichtsconsulent vergoed door de zorgverzekering?
Veel zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor de begeleiding door de BGN-gewichtsconsulent. De BGN-gewichtsconsulent wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Jouw bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent is daarom niet van invloed op jouw eigen risico.
De BGN-Gewichtsconsulent kan zien of je vergoeding krijgt van je zorgverzekeraars of raadpleeg jouw zorgverzekeraar.